GindS | Rijnlanderweg 989,

De Geniedijk is een verdedigingslinie in de Haarlemmermeer, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Ter hoogte van wat toen nog de Sloterweg in Hoofddorp is in 1906 een onbemand fort gebouwd, dat vanwege de kleinschaligheid ‘De Batterij aan den Sloterweg’ werd genoemd. Aan de andere kant van de Rijnlanderweg, die de Stelling van Amsterdam doorkruist en een zogenaamd acces wordt genoemd, kwamen in de jaren ’50 acht munitiebunkers van 90m2. Hierin werd munitie opgeslagen voor Schiphol die ons tegen onheil in de Koude Oorlog moest beschermen. Tot eind jaren ’70 maakte men gebruik van de gebouwen, daarna verpauperden ze steeds verder.
Deze plek onder de rook van Schiphol is historisch zeer bijzonder. Het munitiedepot dat is gebouwd uit angst voor een Derde Wereldoorlog, met twee kazematten uit de opmaat naar de Tweede Wereldoorlog ertussen, staat in een Geniedijk met batterij die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd bemand. Er is in Nederland geen soortgelijk magazijncomplex bekend en de ligging in Werelderfgoed monument de Stelling van Amsterdam maakt het nog unieker.

De broedplaats GindS (Genie in de Stelling) in het Geniepark. Die bestaat uit het minifort de ‘Batterij aan den Sloterweg’ uit 1906 en acht munitie-opslagbunkers uit de jaren 50 aan de Geniedijk. Deze rijksmonumenten zijn door Stadsherstel gerenoveerd en geschikt gemaakt als ontmoetingsplaats voor kunst, publiek en bedrijfsleven. De broedplaats biedt niet alleen onderdak aan de kunstenaars, maar moet ook bijdragen aan de levendigheid van het gebied. De voormalige munitiebunkers zijn omgetoverd tot ateliers voor kunstenaars. De acht gebouwtjes zijn in twee gesplitst of als geheel verhuurd. In de oude batterij zit een Artist in Residence plek en is er een grote ruimte te huur (85m2)

Neem contact op met Merijn van Beusekom voor vragen rondom de verhuur van de ateliers of wanneer je meer wilt weten over de Artist in Residence plek.

meer informatie en beeld vind je op www.ginds.org

-